In deze nieuwsbrief onder andere: meer informatie over de training 'Leidinggeven in een journalistieke omgeving', aandacht voor het onderzoek naar nieuwswijsheid van jongeren in samenwerking met streekomroepen OOG en RTV1, en een oproep voor lokale testdata met accenten en dialect.
Training: Leidinggeven in een journalistieke omgeving
Deze training op 10 mei in Wolvega helpt (nieuwe) redactieleiders en ervaren journalisten die leiding moeten geven aan betaalde krachten of vrijwilligers om hun team effectief te motiveren en te coachen.
In deze training leert de deelnemer hoe je weerstand kunt ombuigen in enthousiasme en negatieve dynamieken kunt transformeren naar een positieve sfeer. De training is praktisch opgezet en biedt waardevolle tools om een redactie soepel en doelgericht te laten functioneren.
Onderzoek naar nieuwswijsheid samen met Groningse streekomroepen
Hoe kun je jongeren helpen om kritisch naar nieuws te kijken? Die vraag staat centraal in een nieuw onderzoeksproject waarbij streekomroepen OOG en RTV1, mbo-school Noorderpoort en onderzoekers samenwerken.
Het project staat onder leiding van prof. dr. Yael de Haan, bijzonder hoogleraar Lokale Publieke Omroep, en dr. Joëlle Swart van de Rijksuniversiteit Groningen.
Van idee tot subsidie: zo bouwt 1Almere aan journalistieke verdieping
“Een succesvolle aanvraag begint bij een helder idee, een goed onderbouwde visie en een plan dat inhoudelijk en zakelijk klopt”. Vincent Smit is sinds 2023 hoofdredacteur van streekomroep 1Almere.
“Wij ontvingen de afgelopen jaren drie keer op rij subsidie voor redactionele versterking en twee keer subsidie voor onderzoeksjournalistiek”, vertelt Vincent.
Op 6 mei om 17:00 uur organiseren we een digitale bijeenkomst voor de AI-ambassadeurs van de lokale omroepen.
Op het programma staan een update over de AI-ontwikkelingen, een presentatie over Bron Chat (een chatbot voor overheidsdocumenten) en een paneldiscussie over scrapen door big tech.
Interesse om ook AI-ambassadeur te worden en deze bijeenkomst te volgen? Meld je hier aan.
De NPO onderzoekt met partners of een AI-model ontwikkeld kan worden dat beter Nederlandse spraak herkent, vooral van ouderen, kinderen, dialectsprekers en mensen met een migratieachtergrond. Voor dit zogeheten HOSAN-project is lokale testdata nodig, liefst met accent of dialect.
Meewerkende omroepen stellen een paar uur aan content beschikbaar en helpen zo bij het onderzoek naar het verbeteren van toegankelijkheid. Aanmelden voor deelname kan via techniek@nlpo.nl.