In deze nieuwsbrief kom je onder andere meer te weten over het bezoek van de koning tijdens de jubileumweek en de uitzending hierover van de NOS, de online bijeenkomst van Kijkwijzer, een update van de collectieve DAB+ oplossing voor lokale omroepen en interessante subsidie- en opleidingsmogelijkheden.
Koning bezoekt lokale omroep in jubileumweek & NOS zendt uit
Op woensdag 2 oktober brengt Koning Willem-Alexander een werkbezoek aan onze sector. De Koning zal een rondleiding krijgen bij Dtv Oss, waar lokale omroepmedewerkers vanuit het hele land aanwezig zullen zijn om te vertellen over hun werk en de rol van de lokale omroep. Het gaat onder andere over de functie, werkwijze, de professionalisering en de uitdagingen. Het bezoek vindt plaats in de jubileumweek van 50 jaar lokale omroep, waar de NOS een speciale uitzending over maakt.
Afdeling NOS Evenementen volgt het bezoek van de Koning door de ogen van de verslaggevers van Dtv. Dezelfde avond maken zij een live-programma vanuit Café Bellevue. In het programma wordt gekeken naar de rol van de lokale omroep en hoe
betaalde en onbetaalde krachten hierin bijdragen.
Het programma wordt gepresenteerd door Dione de Graaff, die zelf begon bij de lokale omroep TV Amersfoort.
Op maandag 16 september om 17.00 uur organiseert de NLPO een online informatiebijeenkomst over Kijkwijzer. In samenwerking met NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer.
Tijdens deze sessie zal Jopke Veenman uitleggen waarom Kijkwijzer ook belangrijk is voor lokale omroepen. Je hebt sneller met content te maken die geclassificeerd moet worden dan je denkt. Bijvoorbeeld als je een kinderserie maakt, er videoclips worden uitgezonden of als er grof taalgebruik voorkomt in een uitzending.
In deze sessie word je bijgepraat over wanneer je te maken krijgt met Kijkwijzer, wat schadelijke inhoud precies inhoudt, wie je bij de classificering kan helpen en welke gevolgen het kan hebben als er een overtreding plaatsvindt.
Update: Collectieve DAB+ oplossing voor Lokale Omroepen
Op 17 juni startte de NLPO de selectieprocedure voor leveranciers om een collectieve DAB+ oplossing te realiseren voor alle lokale omroepen in Nederland. Het doel is een kwalitatief hoogwaardig DAB+ netwerk tegen een scherpe prijs, waarbij vergunninghouders kunnen kiezen uit twee aanbieders per allotment.
Deze week presenteren leveranciers hun voorstellen, waarna begin oktober lokale omroepen worden geïnformeerd over de contouren van het collectieve aanbod en de verwachte prijs.
Lokale omroepen wordt aangeraden voorlopig geen grote investeringen te doen in DAB+, omdat alleen het collectieve aanbod van de geselecteerde leveranciers gesubsidieerd zal worden.
Future Skills: Tot en met 7 oktober subsidie aanvragen
Ben jij journalist en wil je jezelf scholen in skills die je nodig hebt om je werk nu en in de toekomst goed te kunnen uitvoeren? Bijvoorbeeld omdat je al even werkzaam bent in de journalistiek en graag meebeweegt met de ontwikkelingen in de sector.
Wil je de mogelijkheden van AI, andere online technologieën of social media beheersen om jouw verhalen sterker en relevanter te maken? Dan is de subsidieronde Future Skills iets voor jou!
Training: Wegwijs in de EU voor startende journalisten
Half oktober begint de tweede editie van de gratis training 'Wegwijs in de EU - Europees Parlement trainingsprogramma voor startende journalisten'. Jonge journalisten met maximaal drie jaar werkervaring kunnen zich aanmelden.
Journalisten van zowel schrijvende als audiovisuele media, landelijk, regionaal of lokaal kunnen meedoen. Je leert de vertaalslag te maken van Brussels nieuws naar Nederlands nieuws. De training is een programma van het Europees Parlement en wordt verzorgd door de NVJ Academy.
Verslag Bezoek College van Omroepen aan streek De Peel
Het College van Omroepen (CvO) is op donderdag 22 augustus hartelijk ontvangen in Helmond, door de lokale omroepen die streek De Peel vormen: DMG (Deurne), DitisHelmond en SIRIS (Asten, Someren). Daar waar de streekomroepvorming nog niet optimaal verloopt of waar een laatste zetje mogelijk uitkomst biedt, wilt het college graag weten wat er bij omroepen in de weg staat zodat ze kunnen adviseren.
Het CvO heeft tijdens de bijeenkomst uitgelegd wat haar taken zijn en hoe het is samengesteld. Ook is er gesproken over wat de komende stelselwijziging inhoudt en wat de gevolgen zijn voor de lokale omroepen. De leden van het college hebben eigen ervaringen gedeeld om de kansen aan te duiden die de stelselwijziging en de bijbehorende streekomroepvorming bieden. Uiteraard deelden zij ook de hobbels die zij zijn tegengekomen.
De omroepen hebben de bijeenkomst als waardevol ervaren en zullen de adviezen van het college ter harte nemen.
Extra plaatsen binnen de subsidieregeling 2025
Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft bekendgemaakt het subsidieplafond van de regeling Professionalisering Lokale Publieke Omroepen 2024-2025 te verhogen met 1 miljoen euro. Hierdoor kunnen er in 2025 vier extra projecten werk maken van journalistieke professionalisering.
Op dit moment worden alle aanvragen beoordeeld en in de week van 16 september ontvangen aanvragers bericht over eventuele toekenning op hun aanvraag.