In deze nieuwsbrief lees je onder andere over de uitreiking van de erepenning aan Toos Bastiaansen, de tussenstand van de verkiezing 'Omroepvrijwilliger van het Jaar' en de sessie 'Besturen bij een lokale omroep', die tijdens de Bestuursdag op 7 december plaatsvindt.
Erepenning Toos
Toos Bastiaansen heeft de Erepenning Nederlandse Lokale Publieke Omroepen ontvangen. Toos is al sinds 1984 intensief betrokken bij de landelijke organisatie van de lokale omroepen, zowel bij de OLON als de NLPO.
Ze ontvangt de erepenning vanwege haar grote betekenis voor de lokale omroepsector en de sectororganisatie NLPO.
In het bestuur zitten van een lokale omroep is meestal net iets anders dan bestuurder zijn van een sportclub of de plaatselijke muziekvereniging.
Er komt van alles bij kijken, bijvoorbeeld op het gebied van governance maar ook journalistiek. Door de professionalisering moet het zakelijker, maar ondertussen wil je ook het plezier van de vrijwilligers en andere medewerkers behouden.
Kwartiermakers Ib Haarsma en Michiel Bosgra nemen je op de NLPO-bestuursdag mee over hoe je een lokale omroep bestuurt. Met praktijkvoorbeelden, discussies en handige tips.
Meld je hier aan voor de bestuursdag op 7 december in Hoofddorp.
Er zijn al ruim 2500 stemmen uitgebracht op onze genomineerde Omroepvrijwilligers van het Jaar. Op dit moment hebben deze vijf genomineerden de meeste stemmen (in alfabetische volgorde): Frits Smeets (Omroep OR6 Roerstreek), Hans Choufoer (Dit is Helmond), Henk Ermers (Omroep Land van Cuijk), Kees Linnenbank (Slotstad RTV) en Thomas de Groot (Omroep PIM).
Maar de strijd is echt nog niet gestreden. De aantallen liggen heel dicht bij elkaar en op dit moment maken alle genomineerden nog kans op die felbegeerde titel.
Steun jouw favoriete Omroepvrijwilliger van het Jaar! Stemmen kan nog tot en met 30 november.
Een lokale omroep kan niet zonder goed bestuur. Goed bestuur zorgt voor continuïteit en een geoliede bedrijfsvoering. Het is van belang voor de continuïteit en de financiële gezondheid van een organisatie.
Hoe zet je zo’n bestuur in de steigers? Waarmee moet je rekening houden en welke keuzes kun je maken?
Meestal is het verstandig om zo snel mogelijk met een duidelijke bestuursstructuur te beginnen. Toch zijn er tussen omroepen altijd verschillen. De omroepen BredaNu en Studio 040 (Eindhoven) hebben ieder een ander bestuursmodel.
Ben je omroepbestuurder, (vice)voorzitter van een Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) of ervaren lid daarvan? Tijdens deze interactieve sessie leer je hoe je meer rendement haalt uit het PBO.
Ben je maximaal 24 jaar en ben je actief bij de lokale omroep? Samen met leeftijdsgenoten word je een dag lang getraind om beter te interviewen, beeldverhalen te vertellen, je items goed voor te bereiden en sneller te filmen en monteren.
Koning Willem-Alexander bracht een werkbezoek aan lokale omroep Dtv Nieuws in Oss, ter gelegenheid van de jubileumweek voor het 50-jarig bestaan van de lokale omroep.
Tijdens het bezoek sprak de koning met betrokkenen van verschillende lokale omroepen over het belang en het functioneren van de lokale publieke omroep. Onderwerpen als het ontstaan, de professionalisering van de sector en de ontwikkeling tot streekomroepen kwamen uitgebreid aan bod.
Omroep Zeewolde bracht komst datacenter aan het licht
In 2024 vieren we 50 jaar lokale publieke omroep in Nederland! Om dit jubileum te markeren, hebben we een aantal bijzondere videoseries gemaakt, waaronder een reeks over lokale omroepmedewerkers die het verschil maakten in hun berichtgeving.
Bekijk bijvoorbeeld de aflevering over Omroep Zeewolde, waarin zij de komst van een datacenter en de impact op de gemeenschap belichten.
Als het gaat over de impact van kunstmatige intelligentie, dan gaat het vaak over hoe het werk van de journalist verandert, of kan veranderen, door AI.
Er verandert echter nog veel meer. De opkomst van generatieve AI en de technologische ontwikkelingen die steeds sneller gaan, hebben een impact op de hele maatschappij en uiteindelijk raakt dat de journalistiek.
De NLPO krijgt regelmatig vragen over de aanvraag van een politieperskaart door lokale omroepen. Deze kaart kan worden aangevraagd via de Nederlandse Vereniging van Journalisten, maar hier zitten voorwaarden aan.
Meer informatie over de politieperskaart en onze adviezen staan samengevat op onze website.