In deze nieuwsbrief blikken we terug op de eerste opleidingsdag in Wolvega. Afgelopen maandag bracht de minister van Sociale Zaken en vicepremier, Eddy van Hijum, een bezoek aan RTV Zulthe in Marum. Verder is er aandacht voor het model-quitclaim uit het Kenniscentrum.
Geslaagde eerste opleidingsdag in Wolvega!
Afgelopen zaterdag vond de eerste Opleidingsdag plaats, onder de Friese zon. Deelnemers kregen de hele dag training van experts uit het veld. Ze gingen aan de slag met rollenspellen om interview- of leidinggevenskills te oefenen, of maakten met hun eigen videocamera een écht verhaal.
De komende weken zijn er nog twee Opleidingsdagen in Utrecht (vrijdag 23 mei) en Eindhoven (zaterdag 21 juni).
Er zijn nog plekken vrij, onder andere bij de redactietrainingen en de extra interviewtraining in Utrecht.
Minister van Sociale Zaken op bezoek bij RTV Zulthe
Minister van Sociale Zaken en vicepremier, Eddy van Hijum, bracht afgelopen maandag een bezoek aan RTV Zulthe in Marum. De minister is een grote fan van country-muziek en schoof aan bij Country Compleet van presentator Wout van der Velde.
De minister werd opgevangen door Bert Flonk, hoofdredacteur van RTV Zulthe die de minster informeerde over de taak van de streekomroep: “We hebben de minister verteld dat een streekomroep naast muziek ook vooral nieuws brengt. Landelijk wordt bepaald wat er op gemeentelijk niveau moet gebeuren. De controle hiervan gebeurt door de streekomroep.”
De omroep en haar medewerkers kijken terug op een gezellige middag waarin ze hun streekomroep echt op de kaart hebben gezet. Flonk: “De man was echt in z’n element in ons programma.”
Lokale omroepen gezocht voor onderzoek naar betere spraakherkenning
De NPO onderzoekt met partners of een AI-model ontwikkeld kan worden dat beter Nederlandse spraak herkent, vooral van ouderen, kinderen, dialectsprekers en mensen met een migratieachtergrond. Voor dit zogeheten HOSAN-project is lokale testdata nodig, liefst met accent of dialect.
De content hoeft niet getranscribeerd te zijn, maar metadata of ondertitels zijn welkom. Meewerkende omroepen stellen een paar uur aan content beschikbaar en helpen zo bij het onderzoek naar het verbeteren van toegankelijkheid. Aanmelden voor deelname kan via techniek@nlpo.nl.
We zorgen ervoor dat deelnemende lokale omroepen geïnformeerd blijven over de uitkomsten van het project en, waar mogelijk, actief betrokken worden bij de vervolgstappen.
In het geval een lokale omroep een persoon filmt of fotografeert voor bijvoorbeeld een varia-programma dan moet de omroep afspraken maken over het gebruik van het portret van die persoon.
De aangewezen weg is dan een overeenkomst te sluiten met die persoon, een zogeheten quitclaim, waarmee die persoon toestemming geeft om het portret openbaar te maken. De geportretteerde kan zich dan later niet meer bedenken of de toestemming nog intrekken.
Alhoewel er altijd redenen kunnen zijn om audio- of videomateriaal niet langer openbaar beschikbaar te houden, sta je juridisch sterker als er een verwijderverzoek wordt ingediend.
Een model quitclaim is opgenomen in het Kenniscentrum.