In deze nieuwsbrief lees je onder andere over de extra ondersteuning voor lokale omroepen, de informatiebijeenkomst over de inzet van freelancers, de Bestuursdag en veelgestelde vragen over DAB+ en het collectieve aanbod.
Extra ondersteuning voor lokale omroepen
Volgend jaar start een nieuw initiatief: ‘Klaar voor de Start’. Binnen dit project werken 22 lokale omroepen, verspreid over tien streken, onder meer aan kennisdeling met 'mentoromroepen' die het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen dragen. De NLPO voert het project uit met subsidie van het ministerie van OCW.
Informatiebijeenkomst over de inzet van freelancers
Mogelijk heb je al gehoord dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 gaat handhaven op schijnzelfstandigheid (Wet DBA).
Organisaties die zzp’ers inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, riskeren vanaf dat moment boetes en naheffingen. Daarnaast wordt er gewerkt aan de Wet VBAR, die de rechtspositie tussen werkenden (ben je werknemer of zelfstandige?) en werkgevenden (ben je werkgever of opdrachtgever?) moet verduidelijken.
Tijdens een online informatiebijeenkomst op maandag 2 december vertellen we je meer over deze twee wetten, de beperkingen en hoe je de risico’s op boetes en naheffingen kunt verkleinen.
De digitale informatiebijeenkomst wordt aangeraden voor alle omroepen die gebruik maken van freelancers.
Nieuwe kabinet zet versterking lokale omroep voort
Minister Eppo Bruins van Media heeft in de mediabegrotingsbrief van 20 november opnieuw het belang van sterke lokale publieke omroepen onderstreept. De vernieuwing van de sector blijft een prioriteit voor het nieuwe kabinet. De aangekondigde wetswijziging treedt medio 2026 in werking, met een nieuw stelsel dat op 1 januari 2028 van start gaat. Dit biedt omroepen en gemeenten een jaar extra tijd om een zorgvuldige transitie te realiseren.
Tot de invoering van het nieuwe stelsel blijft het kabinet extra investeren in de professionalisering van lokale omroepen. Dat gebeurt onder andere via het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en begeleiding door de NLPO, gericht op een toekomstbestendige sector.
Wegens grote belangstelling is er op 3 december een extra editie van de training 'Interviewen met lef'. Verbeter je vaardigheden en ontdek je sterke en verbeterpunten door praktische oefeningen.
Ben jij een journalist die zijn interviewtechnieken wil aanscherpen? Meld je dan gelijk aan!
Van de allereerste uitzending in 1971 tot de streekomroepen van nu: de lokale publieke omroep heeft een rijke geschiedenis.
Op onze digitale tijdlijn beleef je alle hoogtepunten, zoals de oprichting van OLON, de komst van internet en de groei naar een professioneel medialandschap.
Benieuwd naar de mijlpalen die onze sector hebben gevormd?
Om het jubileumjaar te markeren, hebben we een videoseries gemaakt, waaronder een reeks over mediaprofessionals die hun eerste stappen zetten bij de lokale omroep.
In deze aflevering een bekend gezicht: Fabienne de Vries. Ze stond aan de wieg van TMF en werkte voor RTL en verschillende landelijke radiozenders. Maar haar carrière begon bij Radio Rondevenen (nu RTV Ronde Venen), waar ze haar passie voor media ontdekte.
Lokale omroepen kennen verschillende bestuursmodellen. Maar met de professionalisering worden een aantal modellen specifiek door omroepen verkend.
Tijdens een van de sessies van de Bestuursdag neemt Wim Halverhout er een aantal met je door. Kom ook naar de NLPO Bestuursdag op 7 december in Hoofddorp.
Het zijn niet alleen de euro’s en de nieuwe spullen die bij professionele omroepen een groot verschil maken. Minstens zo belangrijk is het meerjarenbeleidsplan, een visiestuk waarin de ambities op een rij worden gezet en uitgewerkt in realistische scenario’s.
Op deze pagina vertellen vakgenoten hoe hun organisatie maximaal van zo’n plan profiteert.