In deze nieuwsbrief lees je onder andere over de training 'Voor wie we het doen'. Daarnaast vind je een video met de genomineerden voor Omroepvrijwilliger van het Jaar, waarop tot en met 30 november gestemd kan worden. Ook besteden we aandacht aan de bijeenkomst over de inzet van freelancers in verband met de Wet schijnzelfstandigheid.
Training: Voor wie we het doen
Verdiep je als ervaren journalist in je publiek tijdens deze interactieve training. Ontdek hoe je impactvoller communiceert, onderwerpen aanscherpt en inhoudelijke feedback geeft. Analyseer samen met collega’s je werk en leer van elkaars inzichten.
De training is ideaal voor eindredacteuren, ervaren redactiemedewerkers en verslaggevers. Schrijf je samen met een collega in en til jullie redactie naar een hoger niveau!
Er zijn twintig genomineerden in de race voor de titel ‘Omroepvrijwilliger van het Jaar’. De winnaar wordt gekozen door het publiek, iedereen mag een stem uitbrengen.
Stemmen kan tot en met 30 november, 23.59 uur. Op zaterdag 7 december wordt de winnaar bekendgemaakt.
De Omroepvrijwilliger van het Jaar ontvangt een award en een persoonlijk opleidingsbudget van €1.000, te gebruiken voor een training, individueel of samen met collega's van de omroep.
Wie geef jij de erkenning en waardering die de vrijwilliger verdient?
Belangrijk: vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid (Wet DBA). Wat betekent dit voor jouw omroep?
Ontdek de impact en leer risico’s op boetes en naheffingen te verkleinen tijdens onze online informatiebijeenkomst op maandag 2 december.
Ook bespreken we de nieuwe Wet VBAR, die de rechtspositie tussen werkenden en opdrachtgevers verduidelijkt. Een aanrader voor omroepen die met freelancers werken.
Meld je nu aan en wees goed voorbereid op de veranderingen!
Een goed functionerend Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) is essentieel voor elke lokale omroep. Hoe kun je het PBO een actievere rol geven als ‘ambassadeur’ van thema’s en beleid?
In een van de sessies op de Bestuursdag bespreken we hoe je het PBO kunt inzetten om meer betrokkenheid en diversiteit te creëren en krijg je advies over het aantrekken van de juiste mensen.
Naast deze sessie zijn er nog veel andere sessies te vinden, bekijk onze website voor het overzicht van alle sessies.
Lokale omroepen zijn meestal opgebouwd met behulp van enthousiaste vrijwilligers. Doordat de organisatie de komende jaren verandert, zal ook hun rol waarschijnlijk veranderen.
Hoe borg je de inbreng van de onbetaalde krachten, en wat kun je doen om hen maximaal bij de groei van de omroep te betrekken?
Regio8 en Haarlem105 delen hoe zij naar deze veranderende rol kijken en hoe ze hiermee omgaan.
Meer dan honderd uitingen markeerden het jubileumjaar 50 jaar lokale omroep. Ook de NOS besteedde hieraan aandacht met een speciale uitzending.
Te gast waren onder anderen Sven Kockelmann, Anniko van Santen en Sjors Fröhlich, die vertelden over de start van hun carrière bij de lokale omroep. Uitzending gemist? Klik op de knop hieronder om de uitzending terug te kijken!
Roparun Radio brengt omroepen, deelnemers en geld bijeen
In onze videoreeks over 50 jaar lokale omroep belichten we verhalen die het verschil maken. Deze aflevering draait om Roparun Radio: een evenementenzender die lokale omroepen samenbrengt voor non-stop verslaggeving. Met live verhalen en een focus op het goede doel laat het zien hoe lokale omroepen bijdragen aan hun gemeenschap.
Online ben je kwetsbaarder dan je denkt. We zijn soms geneigd de digitale gevaren te onderschatten. Natuurlijk kun je online actief zijn, maar doe dit dan wel veilig en verantwoord.
PersVeilig stelde een checklist samen speciaal voor journalisten, fotografen, werkgevers en opdrachtgevers.
De Checklist Digitale veiligheid bevat praktische tips en andere nuttige informatie om je dagelijkse werk als journalist of fotograaf veiliger te maken.
AI in de praktijk: kunstmatige intelligentie als eindredacteur
Voordat je als journalist een tekst publiceert of gebruikt, wil je dat hij altijd door iemand anders wordt gelezen. Op die manier haal je er fouten uit waar je overheen hebt gelezen of kom je erachter dat sommige dingen voor een ander toch niet zo begrijpelijk zijn als je zelf dacht toen je ze opschreef.
De praktijk leert echter ook dat er op redacties soms te weinig tijd is voor deze controle of dat fouten er doorheen glippen. Kunstmatige intelligentie kan dan een rol spelen, want dat blijkt een prima eindredacteur te zijn.