In deze nieuwsbrief lees je over de e-learning 'Respectvol Samenwerken', de training videojournalistiek en de digitale bijeenkomst over het pbo. Verder is het mogelijk om een poster of flyer aan te vragen over het conceptwetsvoorstel 'Versterking lokale omroepen' en kun je je aanmelden voor de Inspiratiedag op 22 maart.
E-learning Respectvol Samenwerken nu beschikbaar
De NLPO lanceert de e-learning Respectvol Samenwerken. De training biedt inzicht in omgangsvormen en (gedrags)normen op de werkvloer. Werknemers en leidinggevenden kunnen zich aanmelden via elearning.nlpo.nl. Deelname is verplicht voor Keurmerkomroepen en sterk aanbevolen voor alle andere omroepen.
Het bijbehorende informatiepakket over ongewenst gedrag is vernieuwd, met extra aandacht voor interne vertrouwenspersonen. Kijk voor meer informatie op nlpo.nl/ongewenstgedrag.
Meld je aan voor de training 'Videojournalistiek'!
Van journalisten bij streekomroepen wordt verwacht dat ze zowel tekst, geluid als beeld beheersen. In deze training leer je in één dag de basis van filmen, of het nu een smartphone, fototoestel of ENG-camera is.
Daarnaast werken we aan het opstellen van een sterk journalistiek script. Ook maak je kennis met AI-tools die je ondersteunen bij scripts en shotlists, terwijl jij de regie houdt over je verhaal.
De training combineert theorie en praktijk. Je gaat dus ook zelf aan de slag met filmen en monteren.
Hoe kunnen we het pbo proactiever inzetten en ervoor zorgen dat zowel de omroep als de pbo-leden profiteren van hun rol?
Meer hierover in onze volgende digitale informatiebijeenkomst, inclusief details over onze nieuwe e-learning voor pbo-leden. Deze sessie is bedoeld voor bestuursleden, hoofdredacteuren en pbo-leden. Voel je vrij om deze uitnodiging door te sturen!
De bijeenkomst is op maandag 10 februari om 17:00 uur via Teams.
Wat staat er in het Conceptwetsvoorstel Versterking lokale omroepen?
Het nieuwe conceptwetsvoorstel legt de basis voor een toekomstbestendige lokale publieke omroep met meer professionaliteit, stabiliteit en onafhankelijkheid. Het voorstel telt meer dan 80 bladzijdes, maar wat zijn de belangrijkste punten? Die vind je op de flyer of poster die tijdens de bijeenkomst op 1 februari is uitgedeeld.
Was je niet aanwezig of heb je de flyer of poster niet meegenomen en wil je deze toch nog ontvangen? Stuur een mailtje naar info@nlpo.nl.
Er is veel aandacht voor kunstmatige intelligentie. Ook bij lokale omroepen gaat dit vroeg of laat een rol spelen. Er zijn al omroepen die er actief gebruik van maken.
Lees meer over praktijkvoorbeelden, vraagstukken en onze AI-Ambassadeurs op nlpo.nl/ai. Hier kun je ook zelf namens je omroep AI-Ambassadeur worden zodat je meteen op de hoogte blijft.
Het is de basis van iedere redactie: het redactiestatuut (soms ook wel het programmastatuut genoemd). Mocht de omroep deze nog niet hebben, is het sterk aanbevolen dit snel te organiseren.
In het kenniscentrum staat een model opgenomen, dat je helpt bij het opstellen van het redactiestatuut.
Voor meer modeldocumenten bekijk je het NLPO Kenniscentrum