In deze nieuwsbrief lees je alles over de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar, de kennissessie Goed werkgeverschap, en de training Meer rendement uit het PBO. Daarnaast lees je over de tijdlijn van Beeld en Geluid en kun je je aanmelden voor een van de laatste mogelijkheden om deel te nemen aan de training Goed bestuur.
Stem op jouw favoriete Omroepvrijwilliger van het Jaar
Dit jaar reikt de NLPO voor de vierde keer de award uit voor Omroepvrijwilliger van het Jaar. Met deze titel staat de NLPO stil bij de belangrijke rol die de vrijwilliger speelt binnen de lokale omroep, en zetten we ze op deze manier in het zonnetje.
Deze titel is een echte publieksverkiezing, dus iedereen mag zijn of haar stem uitbrengen.
Goed werkgeverschap geldt niet alleen voor grote bedrijven. Ook lokale omroepen, met zowel betaalde krachten als vrijwilligers, hebben hier baat bij.
Tijdens een interactieve kennissessie met Yvonne Schers, die onderdeel is van de aankomende NLPO-Bestuursdag, zoomen we in op dit belangrijke thema. In een inspirerende vogelvlucht krijg je de belangrijkste instrumenten en praktijkervaringen aangereikt voor jouw 'gereedschapskist'.
Op steeds meer omroepredacties komen meerdere redactiemedewerkers te werken. Hoe werk je goed met elkaar samen, welke afspraken maak je met elkaar en wat spreek je af in het hand- en stijlboek?
Het hebben van een onafhankelijke en goed functionerende nieuwsredactie is een van de kernpunten van de professionalisering in de lokale omroepsector. RTV1 en Twee delen in een nieuw inspiratieverhaal hun tips en werkwijze.
Alleen dit jaar is het nog mogelijk om kosteloos deel te nemen aan de training 'Goed bestuur'. De training is bedoeld voor alle omroepbesturen die te maken hebben met boeiende bestuurlijke vraagstukken, nieuwe bestuurssamenstellingen, en voor Raden van Toezicht of besturen die hun kennis willen opfrissen of verbreden. Omdat het om een omroepgerichte training gaat, is het mogelijk om specifieke casussen voor jouw omroep te bespreken.
Er zijn nog maar enkele data beschikbaar, dus we adviseren om zo snel mogelijk van deze mogelijkheid gebruik te maken.
Ben je omroepbestuurder, (vice)voorzitter van een Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) of ervaren lid daarvan? Tijdens deze interactieve sessie leer je hoe je meer rendement haalt uit het PBO. Centraal staat de aanpak om het jaarlijkse Media Aanbodplan als sturingsinstrument te gebruiken.
De training wordt gegeven door Ap van der Pijl. Hij was 9 jaar lang voorzitter van het PBO van OPEN Rotterdam. In die jaren heeft hij een goed draaiend PBO opgebouwd dat representatief is voor Rotterdam en haar inwoners.
Er was al een tijdlijn van 50 jaar lokale omroep op de jubileumsite. Maar de tijdlijn over lokale tv-geschiedenis van Beeld en Geluid willen we je ook niet onthouden. Het beschrijft een stukje geschiedenis en er zijn leuke beelden van toen en nu te zien.
Dit jaar vieren we het 50-jarige bestaan van de lokale omroepen in Nederland! In het afgelopen jaar hebben we verhalen verzameld over de impactvolle gebeurtenissen bij lokale omroepen. Deze verhalen zijn gebundeld in een speciale playlist.
Bekijk hier de video met Wessel Hagen die begon bij RTV Purmerend.
Er is een nieuwe tool beschikbaar: de Fondsvinder. Deze site, uitgerust met een chatfunctie, biedt gebruikers de mogelijkheid om eenvoudig subsidies en andere financieringsregelingen te vinden. Door specifieke vragen te stellen, worden bezoekers naar passende regelingen geleid. In totaal zijn er circa dertig verschillende opties beschikbaar, waar ook lokale omroepen gebruik van kunnen maken.
De Loep, de Vlaams-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek georganiseerd door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, staat weer open voor inzendingen.
Journalisten kunnen hun werk insturen vanaf 5 november 2024. Collega’s voordragen kan tot en met 6 januari 2025, en het inzenden van eigen werk is mogelijk tot en met 13 januari 2025.